Följ oss          |    Nyhetsbrev

Madame Butterfly

Skånska Operan ger Puccinis Madame Butterfly

Föreställningen ges inomhus och är ca 2 timmar och 15 minuter inkl. paus.

En stor opera i det lilla formatet!
I sommar kommer vi ge Puccinis gripande mästerverk om geishan Cio-Cio San som blir dödligt förälskad i den amerikanske sjöofficeren Pinkerton och överger allt i sitt gamla liv för att bli amerikansk hustru. Till odödligt vacker musik och en öppen scenografi som andas Japan kommer vi att ge er en känslig tolkning av denna tragedi, kanske den största i operalitteraturen. Med intimt agerande, sång på högsta nivå och i kläder som tydligt anger tid och plats ska vi berätta om äkta kärlek och svek, obrottslig trohet och ansvarslös lek.

I rollerna ses:
Madame Butterfly - Lona Mohr Villadsen, Pinkerton - Daniel Svensson, Sharpless - Staffan Liljas, Suzuki - Josefine Andersson, Goro - Josep Cuso, Kate - Siri Carbin Åhlund. Kör: Johanna Kalliokuljo

Violin: Saana Kähkonen, Cello: Johanna Hydén, Kontrabas: Mattias Hanskov Palm, Klarinett: Blagoj Lamnjov, Piano: Max Lörstad

Regissör: Ola Hörling, Kapellmästare: Max Lörstad, Producent: Åsa Jensen, Kostymör: Fredrika Lilius, Scenograf: Leif Persson, Rekvisitör: Khira Fromark, Grafisk design: Jonatan Månsson

Medverkande

Lona Mohr Villadsen - Donna Elvira

Lona har en Diplomexamen från Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, operastudier
från Stockholms Operastudio och en solistutbildning från Syddansk Musikkonservatorium
i Odense. Hon har sjungit roller som Micaëla i Carmen med Den Jyske Opera och Opera Classica Europa, Mimì i La Bohème vid Teatro del Giglio, Italien och Desdemona i Otello vidCengioinLirico också i Italien. Hon har även sjungit Gretel i Hänsel und Gretel på Den Norske Opera, Estelle i The Stronger av Hugo Weisgall och Donna Elvira i Don Giovanni på Den Fynske Opera och Violetta i La Traviata med Skånska Operan. Senast hon sjöng med Skånska Ope-ran var 2017 då hon gjorde titelrollen i Madame Butterfly.

Motto: Du kan precis allt vad du vill!

Daniel Svenson - Pinkerton

Daniel har en utbildning från Operahögskolan i Stockholm. Han har bl a sjungit Eisenstein i Läderlappen, Rossillon i Glada Änkan, Ruggero i La Rondine, och medverkat som ensemblesångare och cover på Piangi i Phantom of the opera på Cirkus spelåret 2016/17. Han har också jobbat med roller som Alfredo i La Traviata, Lensky i Eugene Onegin och Werther.

Staffan Liljas - Sharpless

Staffan har en Mastersexamen i Opera från Operahögskolan i Stockholm. Han har tidigare medverkat i bl a uppsättningar på Drottningholms Slottsopera, Läckö Slottsopera, Norrlandsoperan och Folkoperan.

Josefine Andersson - Suzuki

Josefine är utbildad vid Birkagårdens folkhögskola, Vadstena folkhögskola, Det kgl. Danske Musik Konservatorium och Operaakademiet Köpenhamn. Hon har tidigare bl a sjungit Rosina i Barberaren i Sevilla på Det Kgl. Teater, Alt i Mozarts Requiem med Folkoperan och Riksteatern, Cenerentola med Nordic opera, Mercedes i Carmen med Opera Trondheim och Barbarina i Figaros Bröllop med Skånska Operan. Josefine har turnerat internationellt med romans och liederprogram. Josefine har tilldelats flera stipendier och utmärkelser som Jenny Lind stipendiet 2012 och Reumert Talent Award 2013.

Josep Cuso - Goro

Josep har studerat på konservatoriet i Barcelona och på Musikhögskolan i Malmö. Han är frilans operasångare och jobbar regelbundet i operakören på Malmö Opera och Göte-borgsoperan. Han har bl a gjort Gastone i La Traviata med Skånska Operan och The Servant i The Boor på Operaverkstan/Malmö Opera.

Siri Carbin Åhlund - Kate

Siri har en Operakandidat från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg samt en sångkandidat i Kammarmusik från Musikhögskolan i Örebro. Operagnistan tändes på den Sceniska sånglinjen Kapellsberg i Härnösand. Siri har bland annat gestaltat Miss Todd i Menottis The Old Maid and the Thief, uruppfört Paula af Malmborg-Waards Prova-på för operasugna som Tuttan, samt sjungit rollen som Mercedes i Skånska Operans Carmen 2015.

Sandra Lundgren - Ensemble

Sandra är utbildad musikalartist via Balettakademin i Göteborg. Hon har bl a medverkat i TonTeaterns produktioner Chicago, Oliver och La Cage aux Folles samt medverkat i Skånska Operans föreställningar Carmen, La Boheme, Figaros bröllop, Carmen igen och Askungen. Hon har gjort Mamma Mia i Köpenhamn och har de senaste åren arbetat på Kristianstads Teater i Rock of Ages och Ronja Rövardotter samt UnderhållningsPatrullens uppsättningar av Annie, Little shop of Horrors, Trollkarlen från Oz och Bröderna Lejonhjärta.

Johanna Kalliokulju - Ensemble

ohanna har gått på Lunds dans och musikalgymnasium, Vadstena folkhögskola och studerar nu på Högskolan för scen och musik i Göteborg, musikalinriktningen. Hon har medverkat i Våren Vaknar (pjäs av Frank Wedekind) i rollen som Fanny Bergman, Figaros bröllop i kören, La finta di giardiniera i rollen Serpetta och My fair lady, i rollen Fru Pearce.

Max Lörstad - Musikaliskt ansvarig/Kapellmästare

Max är personen som anser att utbildning är alltjämt pågående och att vi lär oss hela livet. Under halva sitt liv har han jobbat med scenisk verksamhet. När han inte återfinns i sin roll som musikaliskt ansvarig på Skånska Operan arbetar Max som repititör/pianist på Malmö Opera.

Saana Kähkönen - Violin 1

Saana har studerat violin i Finland och Sverige och denna våren tagit examen på solistisk diplomutbilning vid Musikhögskolan i Malmö. Saana frilansar regelbundet i regionens or-kestrar (MSO, HSO) samt Wermland operaorkester. Hon är också aktiv kammarmusiker (bl a Malmö Chamber Music, Östergötlands Musikdagar, Halland Opera & Vocal Festival). Som solist har Saana framträtt med Helsingborg Symfoniorkester, Mhm Symfoniorkester samtkammarorkester och Norra Karelian Polytechnic Orchestra. Detta blir Saanas fjärde sommar med Skånska Operan.

Johanna Hydén - Cello

Johanna har gått på Musikhögskolan i Malmö och gör nu sin tredje säsong med Skånska operan. Hon har precis avslutat en andra turné med Ken Ring och frilansar land och rike runt med allt från orkestrar till soloprojekt.

Mattias Hanskov Palm - Kontrabas

Mattias har en Bachelor in Music Performance från Mercer University i Macon, Georgia. Sedan april 2017 är Mattias stämledare i Helsingborgs Symfoniorkester. Detta är andra året med Skånska Operan.

Blagoj Lamnjov - Klarinett

Blagoj är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Chicago College of Performing Arts, DePaul University och Michigan State University.Blagoj är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Chicago College of Performing Arts, DePaul University och Michigan State University.

Ola Hörling - Operadirektör & Regissör

Med musikalartistutbildning från Balettakademin i Göteborg har Ola utforskat det mesta inom musik och musikal. Han har uppträtt på Nöjesteatern, Galateatern och Fredriksdalsteatern, dansat i Eurovision Song Contest, regisserat och koreograferat operor, musikaler, dansföreställningar, barnteater, fars och revy de senaste 28 åren, skrivit en opera och sex musikaler och översatt flera verk. Driver UnderhållningsPatrullen och Skånska Operan.

Åsa Jensen - Operadirektör & Producent

Åsa är utbildad i företagsekonomi, drama-teater-film, medie- och kommunikationsvetenskap, teatervetenskap, kulturadministration och scenkonstproduktion vid Lunds Universitet, Malmö Högskola och Stockholms konstnärliga högskola. Tillsammans med Ola Hörling driver hon Skånska Operan. Hon har även jobbat på bl a Expressteatern, Kulturhuset Barbacka och som kulturutvecklare i Ystads kommun. Drev tidigare UnderhållningsPatrullen tillsammans med Ola. Återfinns nu även som projektledare på Visit Lund.

Fredrika Lilius - Kostymör

Stenebyskolan har bidragit till Fredrikas gedigna kunnande inom mode, tyger och sömnad. Hon gör sin elfte säsong som kostymör hos Skånska Operan men har även arbetat med UnderhållningsPatrullen, Lunds musikteater och som kostymassistent på Malmö Stadsteater och Malmö Opera.

Leif Persson - Scenograf

Leif är utbildad vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän, han har även läst konstvetenskap, och studerat vid Tillskärarakademin i Köpenhamn. Leif har arbetat med kostym och scenografi sedan början av 80-talet och detta är sjunde sommaren med Skånska Operan. Han gör också utställningsdesign och arbetar för tillfället med en utställning på Kulturen i Lund: Jag ser dig - fotograf Ida Ekelund

Khira Fromark - Rekvisitör

Khiras utbildning består av den bästa blandningen av design/sömnadsutbildningar och konstvetenskap. Hon har varit med i Skånska Operans team många gånger tidigare och jobbar även på Skånes Dansteater.

Ludvig Uppman - Ljusdesign & allmän support

Ludvig kan stoltsera med ett brett utbildningsspektra, med studier i bl a filosofi, psykologi, ekonomi, entreprenörskap och lite övrigt plockgodis från universiteten. Man hittar honom oftast bakom eller mitt emot scenen med ljuset, som ljusdesigner och ljustekniker.

Sandra Haraldsen - Smink & Peruk

Sandra är utbildad vid Tillskärarakademin i Malmö och på MakeupCenter i Malmö. Hon frilansar som kostymör/maskör/stylist och make-up artist. Har som roligaste uppdrag jobbat med en reklamfilm med Zlatan där de blev tvungna att bli evakuerade för att ett barn kastade en hemmagjord bomb på dem…

Elinor Alfredsson - Turnéledare

Elinor är producent och projektledare med en examen från yrkeshögskolan i Landskrona och hon har läst allt mellan produktionsekonomi och projektledning till kreativitet och grafisk design. När hon inte sliter bakom scener så arbetar hon istället som cirkusartist med eldkonst som disciplin i gruppen Favilla – Magiska Eldshower.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå