Följ oss          |    Nyhetsbrev

Björnen

Skånska Operan firar 30 år! Detta uppmärksammar vi med en höstproduktion. Björnen med musik av William Walton och Libretto av Paul Dehn & William Walton, baserad på Anton Tjechovs roman. Björnen är en opera om skulder, pistoler och ren dumhet. Och kärlek förstås! I rollerna ses Karl Peter Erikson, Lovisa Huledal och Anders Nyström.

Vi kommer att spela på Moomsteatern i Malmö: 29/10 19.00, 30/10 14.00 & 19.00, 3/11 19.00, 4/11 kl 19.00 & 5/11 kl 14.00
Dunkers Kulturhus: 7 & 8/11 kl 19.00
Kristianstad Teater: 15/11 kl 19.00

Biljetterna kostar 245 kr och föreställningen varar ca 50 minuter. Biljetter kan köpas HÄR

Biljettförsäljning för föreställningarna i Kristianstad sker även via Kristianstads teaterförening, tel nr. 044-12 58 20, öppet mellan 11-14 mån-fre och med kontor på Barbacka kulturhus, 2:a våningen, mail: kristianstad.tf@riksteatern.se
För biljetter i Malmö går det att köpa via Kulturcentralen, 040-10 30 20 Malmö
Det går också att köpa biljetter till Dunkers kulturhus på 042-107400

Medverkande

Anders Nyström - Luka -

Anders Nyström är en bassångare från Kalix Norrbotten utbildad på Operahögskolan. Han har en karriär om 45 roller med stor bredd bakom sig sedan debuten 1985. Som anställd i Kungliga Operans Kör 1998-2018 deltog han i över 2 000 föreställningar på Kungliga Operan innan han 2015 lämnade med tjänstepension.

Återgången till en tillvaro som frilansande operasångare började redan 2013 och har gått via Basilio i ”Barberaren i Sevilla” med Skånska Operan. Rocco i ”Fidelio". Brighella i Wagners ”Kärleksförbudet" och Osmin i ”Enleveringen ur seraljen” alla med den fria operagruppen Kamraterna. Som Alcindoro i "La Bohème" på Kungliga Operan och engagemang med Unga på Operan, på Dramaten och som Kommendören i "Don Giovanni" på Norrlandsoperan.

Under 2018 var han residensartist i sin hemstad i kulturprojektet ”Kalix AIR”.

Anders delar sin tid mellan Stockholm, Blekinge och Norrbotten. Han äger ”ungefär” 15 gitarrer och är en passionerad löpare.

Lovisa Huledal - Jelena Ivanovna Popova -

Lovisa Huledal, mezzosopran, kommer från Stockholm och fick sin första musikaliska utbildning på Adolf Fredriks Musikklasser. Efter studier på Kungl. musikhögskolan i Stockholm, Conservatorio di musica i Milano och Hochschule für Musik i Karlsruhe arbetar hon idag som solist inom opera, kammarmusik och sakrala verk. 2022 har hon bland annat framträtt som solist med Norrköpings symfoniorkester, medverkat i Vadstena-Akademiens uppsättning av barockoperan "Il colore fa la regina" i rollen som prins Arieno samt har som nybliven Christina Nilsson-stipendiat genomfört en fyra dagar lång turné i sångerskan Christina Nilssons fotspår i Småland. Lovisa har tidigare hörts i roller som Mrs Grose i Benjamin Brittens The turn of the screw, Zita i Puccinis Gianni Schicchi, Isabella i Rossinis L'italiana in Algeri och rollen A i uruppförandet av operan Glashaus av Marc D. Ferrum.

Karl Peter Eriksson Lindblad - Grigorij Stepanovitj Smirnov -

Med fokus på tidig och nyskriven musik kolorerar Karl Peter Eriksson sina sångpartier med
innerlighet och dramatik. Med nyfikenhet och passion tar han sig an en bred palett av roller
som rör sig från den burduse Smirnov i William Waltons Björnen (Opera Vildmark/SVT 2014)
via den ambivalente Aeneas i Henry Purcells Dido & Aeneas (Göteborg Baroque /Utomjordiska 2014/2018) till den nitiske L. Hills sanning i Line Tjørnhøjs
SHANGHAI (GöteborgsOperan 2017). Karl Peter är sångare och konstnärlig ledare i det normkreativa operakompaniet Man Must Sing som rönt stora framgångar med sina samhällsaktuella beställningsverk Akvarium (2016), Kom inte hit! (2018), Scener ur ett polyamoröst äktenskap (2021) och Jag vet inte vem jag är och jag älskar det (2021/2022).
Som en av sångarna i Göteborg Baroque har Karl Peter med värme och finess tagit sig an
en mängd sångpartier såväl i konsertsammanhang som i sceniska föreställningar och medverkar på den i år grammisnominerade skivan Then Svenska Messan.

(fotograf: Per Buhre)

Marianne T. Clement - Tvärflöjt

Marianne är klassisk flöjtist utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Det Jyske Musikkonservatorium och Conservatoire de Boulogne-Billancourt i Paris, där hon studerat för soloflöjtister vid Opéra de Paris och Orchestre de Paris. Hon har vikarierat i orkestrar såsom Aarhus Symfoniorkester, Jönköping Sinfonietta och Malmö Symfoniorkester och var i september 2021 en del av Aarhus Kammermusikfestival, där hon spelade med den prisvinnande franska stråkkvartett Quatuor Arod. I juni 2022 debuterade Marianne från solistklassen vid Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus som solist i Carl Nielsens Flöjtkonsert.

Maria Ingemarsson Berg - Piano

Maria arbetar idag som pianist, ackompanjatör och kördirigent. Från och med i höst jobbar hon som pianist på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Tidigare har Maria under många år arbetat som frilanspianist med Göteborg som bas, och då bland annat på GöteborgsOperan, Högskolan för scen och musik, Läckö slottsopera, SmålandsOperan och med MusikTeaterVerket. Den samtida musiken har också varit viktig och under 10 år var Maria en av medlemmarna i ensemblen Göteborgs Kammarsolister.

Henning Fredriksson - Cello

Carl Henning Fredriksson från Gotland är klassisk cellist utbildad i Wien, Malmö och Odense. Carl Henning har varit solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och Gotlands Sinfonietta, samt spelar återkommande med orkestrar såsom Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Musica Vitae, Odense Symfoniorkester, Wermland operas orkester, Malmö Operaorkester och Webern Sinfonieorchester. Carl Henning är även en flitig kammarmusiker med konserter vid kammarmusikföreningar och festivaler i Sverige och runt om i Europa med musiker såsom Ingrid Tobiasson, Anders Kilström, John Ehde, Elisabeth Zeuthen Schneider, Duo Cassiopeia, Vindla String Quartet och Gotlands Blåsarkvintett.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå