Följ oss          |    Nyhetsbrev

Don Giovanni

Skånska Operan ger sommaren 2019 Mozarts Don Giovanni.

Få klassiker, om ens någon är mer aktuell idag än den om förföraren, svinpälsen och den obotlige narcissisten Don Giovanni. Utan att göra våld på detta mästerverk förläggs berättelsen i nutid. Tragedi ställs mot komik, förälskelse mot begär och glädje mot sorg. Den odödliga musiken lyfter oss till njutningens höjder medan den beklagligt verkliga handlingen håller oss kvar på marken.

Medverkande:
Don Giovanni - Tor Lind
Leporello - Albin Ahl
Donna Elvira - Lona Mohr Villadsen
Donna Anna - Jennie Lomm
Don Ottavio - Martin Hultkvist
Zerlina - Emma Johansson
Masetto - Joris Grouwels
Kommendören - Roodney Nilsson
Kör & ensemble: Molly Selander och Matilde Norberg
Orkester: Violin 1: Saana Kähkönen, Violin 2: Clara Bjerhag, Viola: Sebastian Flögel, Cello: Henning Fredriksson, Piano: Rebecka Elsgard

Regi: Ola Hörling
Musikaliskt ansvarig och kapellmästare: Rebecka Elsgard
Producent Åsa Jensen
Kostymör: Fredrika Lilius
Scenograf: Leif Persson
Ljusdesign: Ludvig Uppman
Turnéledare: Johanna Axerup

Medverkande

Tor Lind - Don Giovanni

Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Opera Akademiet, Köpenhamn. Tor har arbetat med operahus/operakompanier som Malmö Opera, Vadstena Akademien, Operaverkstan och Skånska Operan i Sverige; Det Kongelige Teater, Den Fynske Opera, Takkelloftet, GuidOpera, Aarhus sommeropera och Opera Nord i Danmark; Aalto Theater i Essen, Tyskland och International Opera Theatre i Italien. Han har framträtt med roller som Figaro (Barberaren i Sevilla), Don Giovanni, Guglielmo, Papageno, Dandini, Belcore, Mephistopheles (Faust och Henena), Maximilian (Candide) och Starveling (A Midsummer Night's Dream). Han medverkar ofta i nyskrivna verk, senast som Sjahriar i Malmö Operas Tusen och en natt, samt som Geir i GuidOperas barnopera Draken Kjetil.

Albin Ahl - Leporello

Albin Ahl är basbaryton utbildad vid Stockholm Operastudio 67 och Operaakademiet i Köpenhamn. Han har sjungit roller som Don Inigo Gomez i Ravels L’heure Espagnole, Don Magnifico i Askungen och Mustafa i Italienskan i Alger av Rossini, Bottom och Demetrius i En midsommarnattsdröm av Britten samt Nick Shadow i Stravinskys Rucklarens väg. Albin har dessutom sjungit flera sakrala verk, bland annat Händels Messias, Bachs Juloratoriet, Faurés Requiem och Stainers The Crucifixion. När han inte står på scenen spelar han gärna fotboll eller tar en tur hem och hälsar på i Stockholm.

Motto: What would Zlatan do?

Lona Mohr Villadsen - Donna Elvira

Lona har en Diplomexamen från Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, operastudier från Stockholms Operastudio och en solistutbildning från Syddansk Musikkonservatorium i Odense. Hon har sjungit roller som Micaëla i Carmen med Den Jyske Opera och Opera Classica Europa, Mimì i La Bohème vid Teatro del Giglio, Italien och Desdemona i Otello vid CengioinLirico också i Italien. Hon har även sjungit Gretel i Hänsel und Gretel på Den Norske Opera, Estelle i The Stronger av Hugo Weisgall och Donna Elvira i Don Giovanni på Den Fynske Opera och Violetta i La Traviata med Skånska Operan. Senast hon sjöng med Skånska Operan var i 2017 i titelrollen i Madama Butterfly.

Motto: Du kan precis allt vad du vill!

Jennie Lomm - Donna Anna

Jennie Lomm är en sopran med rötter från Stockholm. Hon började redan som 7-åring att sjunga i kör och upptäckte senare opera och klassisk musik.

Jennie har en bred repertoar och sjunger både som solist och även i olika ensembler, i Sverige, Danmark och Tyskland. Det har varit allt från Faurés Requiem och Bachkantater och operakör, nu senast i ”Turandot”, på Det Kongelige Teater till Köpenhamn. Till operaroller som Drusilla i ”Poppeas kröning”, Adele i ”Läderlappen” och Blanche i Poulencs ”Karmelistsystrarna”.

Bakom sig har hon en gedigen utbildning, en Operamaster vid Universitet Mozarteum i Salzburg, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, där hon tog en bachelor i klassisk sång. Hon har även tidigare studerat på Operastudion på Kulturama i Stockholm och Vadstena Folkhögskolas musiklinje.

Motto: Det blir oftast inte som man tänkt sig. Det blir ännu bättre!

Martin Holmkvist - Don Ottavio

Mer info kommer.

Emma Johansson - Zerlina

Emma Johansson tog i juni sin examen från operautbildningen vid Högskolan från scen och musik i Göteborg. Där har hon under sin utbildning gjort roller som Volpino i Haydns Apotekaren och Sorceress i Dido & Aeneas. Utanför skolan har hon bland annat varit cover till rollen Tebaldo i Opera på Skärets uppsättning av Don Carlo samt varit sopransolist på Göteborg symphonic bands PROMS-konsert i konserthuset i Göteborg. Hon är även en flitigt engagerad konsertsolist. I sommar ser hon fram emot att göra sin debut i rollen som Zerlina.

Motto: Väx inte upp, det är en fälla.

Joris Grouwels - Masetto

Joris Grouwels är en baryton från Belgien. Joris påbörjade sina sångstudier 2009 på Kungliga Musikhögskolan i Antwerpen, kom sedan in på Operahögskolan i Stockholms kandidatutbildning som han avslutade våren 2017. I år tog han även masterexamen vid samma skola som Leporello (Don Giovanni) på Wermlands Operan. Under tiden var han på utbyte på Operahøgskolen i Oslo, där han sjöng Faren i Hans och Greta. Tidigare sågs han bl.a. som Första Nazaré i Salomé (Strauss) på Kungliga Operan och som Vicar i Brittens Albert Herring.
Joris hörs ofta i konsert- och repertoriumrepertoar, är civilingenjör och njuter av att (åter)upptäcka verk av Belgiska tonsättare.

Motto: Må jag lära mig att vårda och förbättra det jag kan styra över, acceptera det jag inte kan förändra och utveckla insikten att skilja mellan de två situationerna.

Roodney Nilsson - Kommendören

Roodney är juristen som tagit privata sånglektioner och har i operakretsar synts på Malmö Opera, Lunds kammaropera, Lilla Operan och Skånska Operan.

På Malmö Opera har han medverkat i Tannhäuser, På Sicilien och Pajazzo. I Lilla Operan har han medverkat i Trollflöjten, Cosi fan tutte och Figaros bröllop samt i Skånska Operan i rollerna som Alcindoro och Benoit i La Bohème.

Motto: Keep singing

Molly Selander - Kör & Ensemble

Molly Selander har gått det Estetiska programmet med musikinriktning. Hon går just nu på Kävesta folkhögskolas musiklinje med inriktning klassisk sång. Molly har medverkat i barnopera-föreställningen “Den magiska Iskristallen” med sopranen Pernilla Ingvarsdotter och mezzosopranen Maggie Westerlind.

Motto: Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas.

Matilda Nordberg - Kör & Ensemble

Matilda Nordberg har sedan hon varit liten haft en dröm om att få stå på scen och att få beröra människor med sin sång och musik. Hon tycker om att sjunga allt ifrån opera och musikal, till romanser och sakral musik. Efter att ha gått klassisk sång på gymnasiet, läste hon en musikalutbildning på folkhögskola och nu studerar hon på kandidatprogrammet i Kyrkomusik vid Musikhögskolan i Malmö. Matilda har medverkat i en del amatöruppsättningar av både opera, musikal och teater, bland annat som Maria i Sound of Music, Elisa i My fair lady och Medoro i Händels opera Orlando.

Motto: You ́re never fully dressed without a smile!

Rebecka Elsgard - Musikaliskt ansvarig, Kapellmästare & Piano

Rebecka har en kandidatexamen samt pågående masterutbildning i klassiskt piano.

Innan pianostudier tog vid på allvar var den musikaliska banan ganska spretig. Hon har testat det mesta, däribland varit affischnamn i musikal på Östgötateatern, skrivit ett symfoniskt verk som uruppförts av Norrköpings symfoniorkester, studerat harpa, jobbat som kyrkomusiker, uruppfört verk av flera framstående tonsättare och varit pianosolist i några av Sveriges konserthus. Dock känner Rebecka sig mest hemma med en sångare vid sin sida.

Saana Kähkönen - Violin 1

Saana har en Masterexamen i musik. Hon är frilansmusiker och har bland annat spelat med Malmö symfoniorkester och Helsingborgs symfoniorkester. Saana är en aktiv kammarmusiker och detta blir hennes tredje år med Skånska Operan.

Clara Bjerhag - Violin 2

Clara Bjerhag är uppvuxen i Hägersten utanför Stockholm och bestämde sig för att spela fiol som treåring. Hon har studerat vid Lilla Akademien i Stockholm och Musikhögskolan i Malmö, där hon just har avslutat sin masterutbildning. I maj framförde hon Prokofievs första violinkonsert i Malmö och Lübeck med Musikhögskolans symfoniorkester efter vunnen provspelning. Clara spelar gärna både orkester och kammarmusik, och utforskar med glädje olika genrer och banbrytande projekt.

Motto: Det är inte hela världen!

Sebastian Flögel - Viola

Sebastian Flögel kommer från Tyskland, bor i Sverige och studerar i Danmark. Han började studera musikpedagogik och bestämde sig senare för att ta sin konstnärliga kandidatexamen på musikhögskolan i Malmö. Han fortsatte sedan sina masterstudier vid Det Kongelige Danske Musikkonservaturium i Köpenhamn. Han har bland annat studerat för Stanislav Popov, Henrik Frendin, Tim Fredrikssen och Lars Anders Tomter. Vid sidan om studierna är han aktiv som frilansande musiker och kompositör.

/Users/johannaaxerup/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Mail Downloads/2ACA668A-1D06-46DF-9513-74FDBFF48DAB/JPEG-Bild.jpeg

Henning Fredriksson - Cello

Carl Henning Fredriksson från Gotland är utbildad i Wien, Odense och Malmö. Henning frilansar nu som cellist och har uppträtt som solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och Gotlands Sinfonietta, samt spelat med orkestrar såsom Webern Symphonieorchester, Odense Symfoniorkester och Malmö Operaorkester. Henning är även en flitig kammarmusiker med konserter i Sverige och runt om i Europa med musiker såsom Ingrid Tobiasson, Anders Kilström och Gotlands Blåsarkvintett. Under 2017 uppförde Henning Griegs cellosonat i Troldhaugen, Bergen, samt var med att i Wien grunda Belvedere Trio, med vilken han turnerat på Irland och i Sverige.

Motto: Övning ger färdighet.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå