Följ oss          |    Nyhetsbrev

Don Giovanni

Skånska Operan ger sommaren 2019 Mozarts Don Giovanni.

Få klassiker, om ens någon är mer aktuell idag än den om förföraren, svinpälsen och den obotlige narcissisten Don Giovanni. Utan att göra våld på detta mästerverk förläggs berättelsen i nutid. Tragedi ställs mot komik, förälskelse mot begär och glädje mot sorg. Den odödliga musiken lyfter oss till njutningens höjder medan den beklagligt verkliga handlingen håller oss kvar på marken.

Medverkande:
Don Giovanni - Tor Lind
Leporello - Albin Ahl
Donna Elvira - Lona Mohr Villadsen
Donna Anna - Jennie Lomm
Don Ottavio - Martin Hultkvist
Zerlina - Emma Johansson
Masetto - Joris Grouwels
Kommendören - Roodney Nilsson
Kör & ensemble: Molly Selander och Matilda Nordberg
Orkester: Violin 1: Saana Kähkönen, Violin 2: Clara Bjerhag, Viola: Sebastian Flögel, Cello: Henning Fredriksson, Piano: Rebecka Elsgard

Regi: Ola Hörling
Musikaliskt ansvarig och kapellmästare: Rebecka Elsgard
Producent Åsa Jensen
Kostymör: Fredrika Lilius
Scenograf: Leif Persson
Ljusdesign: Ludvig Uppman
Turnéledare: Johanna Axerup

Medverkande

Tor Lind - Don Giovanni

Tor är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Opera Akademiet i Köpen-hamn. Under 2018 medverkade han i en prisbelönt uppsättning av Bernsteins Mass medOdense symfoniorkester; spelade en huvudroll i en kritikerrosad DVD- version av HoltensGesualdo. Shadows; gjorde rollerna Maximilian/ Kaptenen i Candide med Petri Sångare; sjöng titelrollen i Figaros Bröllop med GuidOpera/Helsingørs Kammeropera, samt framträdde i tvåproduktioner med Malmö Operas Operaverkstan: Krauss Var är du Proserpin och AboulkersFörvandlingar i Helvetet. Med Skånska Operan har han tidigare spelat rollerna Papageno i Troll-flöjten, Belcore i Kärleksdrycken, Figaro i Barberaren i Sevilla och Dandini i Askungen.

Motto: ”Kill them with Kindness”

Albin Ahl - Leporello

Albin är utbildad vid Stockholm Operastudio 67 och Opera Akademiet i Köpenhamn.Han har sjungit roller som Don Inigo Gomez i L’heure Espagnole, Don Magnifico i Askungenoch Mustafa i Italienskan i Alger, Bottom och Demetrius i En midsommarnattsdröm samt NickShadow i Rucklarens väg. Albin har dessutom sjungit flera sakrala verk, bland annat HändelsMessias, Bachs Juloratoriet, Faurés Requiem och Stainers The Crucifixion. När han inte står på scenen spelar han gärna fotboll eller tar en tur hem och hälsar på i Stockholm.

Motto: What would Zlatan do?

Lona Mohr Villadsen - Donna Elvira

Lona har en Diplomexamen från Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, operastudier
från Stockholms Operastudio och en solistutbildning från Syddansk Musikkonservatorium
i Odense. Hon har sjungit roller som Micaëla i Carmen med Den Jyske Opera och Opera Classica Europa, Mimì i La Bohème vid Teatro del Giglio, Italien och Desdemona i Otello vidCengioinLirico också i Italien. Hon har även sjungit Gretel i Hänsel und Gretel på Den Norske Opera, Estelle i The Stronger av Hugo Weisgall och Donna Elvira i Don Giovanni på Den Fynske Opera och Violetta i La Traviata med Skånska Operan. Senast hon sjöng med Skånska Ope-ran var 2017 då hon gjorde titelrollen i Madame Butterfly.

Motto: Du kan precis allt vad du vill!

Jennie Lomm - Donna Anna

Jennie har en operamastersexamen från Universitet Mozarteum i Salzburg och hon har även studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatoriumet, där hon tog en bachelori klassisk sång. Tidigare studier ägde rum vid Operastudion på Kulturama i Stockholmoch Vadstena Folkhögskolas musiklinje. Jennie har en bred repertoar och sjunger både somsolist och i olika ensembler i Sverige, Danmark och Tyskland. Det har varit allt från FaurésRequiem och Bachkantater till operakör och nu senast medverkade hon i Turandot på DetKongelige Teater i Köpenhamn. Hon har gjort roller som Drusilla i Poppeas kröning, Adele iLäderlappen och Blanche i Poulencs Karmelistsystrarna.

Motto: Det blir oftast inte som man tänkt sig. Det blir ännu bättre!

Martin Holmkvist - Don Ottavio

Skånske tenoren Martin Hultkvist är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö i sång och trombon. Han har framträtt som solist med flera av Sveriges orkestrar och konserthus, t ex Malmö Symfoniorkester och Helsingborgs Symfoniorkester i verk som Bernsteins Can- dide, Brittens Serenad för tenor, horn och stråkar, Bachs Johannespassion, Juloratoruim och H-moll mässa, Mozarts Requiem, Händels Messias med flera. Sedan 2010 är han även anställd somsolo-trombonist i Malmö Opera-orkester.

Emma Johansson - Zerlina

Emma tog examen i juni från operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.Under sin utbildning har hon gjort roller som Volpino i Apotekaren och Sorceress i Dido & Aene- as. Utanför skolan har hon bland annat varit cover till rollen Tebaldo i Opera på Skärets upp- sättning av Don Carlo samt varit sopransolist på Göteborg symphonic bands PROMS-konsert ikonserthuset i Göteborg. Hon är även en flitigt engagerad konsertsolist. I sommar ser hon framemot att göra sin debut i rollen som Zerlina.

Motto: Väx inte upp, det är en fälla.

Joris Grouwels - Masetto

Joris Grouwels är från Belgien och påbörjade sina sångstudier 2009 på Kungliga Musikhögskolan i Antwerpen, sedan kom han in på Operahögskolan i Stockholms kandidatutbildning som han avslu-tade våren 2017. I år tog han även sin masterexamen vid samma skola som Leporello i Don Giovannipå Wermlands Operan. Under tiden han var på utbyte på Operahøgskolen i Oslo, sjöng han Faren iHans och Greta. Han har även bl a gjort Första Nazaré i Salomé på Kungliga Operan och Vicar i AlbertHerring. Joris hörs ofta i konsert- och repertoriumrepertoar och är även civilingenjör.

Motto: Må jag lära mig att vårda och förbättra det jag kan styra över, acceptera det jag inte kan förändra och utveckla insikten att skilja mellan de två situationerna.

Roodney Nilsson - Kommendören

Roodney är juristen som tagit privata sånglektioner och som i operakretsar synts på Malmö Opera, Lunds kammaropera, Lilla Operan och Skånska Operan. På Malmö Opera har han medverkat
i Tannhäuser, På Sicilien och Pajazzo. I Lilla Operan har han medverkat i Trollflöjten, Cosi fan tutte
och Figaros bröllop samt i Skånska Operan i rollerna som Alcindoro och Benoit i La Bohème förra sommaren.

Motto: Keep singing

Molly Selander - Kör & Ensemble

Molly har gått det estetiska programmet med musikinriktning på gymnasiet. Hon går just nu påKävesta folkhögskolas musiklinje med inriktning klassisk sång. Molly har tidigare medverkat i barnopera-föreställningen Den magiska Iskristallen.

Motto: Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas.

Matilda Nordberg - Kör & Ensemble

Matilda har sedan hon varit liten haft en dröm om att få stå på scen och att få beröra människormed sin sång och musik. Hon tycker om att sjunga allt ifrån opera och musikal, till romanseroch sakral musik. Efter att ha gått klassisk sång på gymnasiet, läste hon en musikalutbildning på folkhögskola och nu studerar hon på kandidatprogrammet Kyrkomusik vid Musikhögskolan i Malmö. Matilda har medverkat i en del amatöruppsättningar av både opera, musikal och teater, bland annat som Maria i Sound of Music, Elisa i My fair lady och Medoro i Händels opera Orlando.

Motto: You ́re never fully dressed without a smile!

Rebecka Elsgard - Musikaliskt ansvarig, Kapellmästare & Piano

Rebecka har en kandidatexamen samt pågående masterutbildning i klassiskt piano. Innanpianostudierna tog vid på allvar var den musikaliska banan ganska spretig. Hon har testat det mesta, däribland varit affischnamn i musikal på Östgötateatern, skrivit ett symfoniskt verksom uruppförts av Norrköpings symfoniorkester, studerat harpa, jobbat som kyrkomusiker,uruppfört verk av flera framstående tonsättare och varit pianosolist i några av Sveriges kon- serthus. Dock känner Rebecka sig mest hemma med en sångare vid sin sida.

Saana Kähkönen - Violin 1

Saana har studerat violin i Finland och Sverige och denna våren tagit examen på solistisk diplomutbilning vid Musikhögskolan i Malmö. Saana frilansar regelbundet i regionens or-kestrar (MSO, HSO) samt Wermland operaorkester. Hon är också aktiv kammarmusiker (bl a Malmö Chamber Music, Östergötlands Musikdagar, Halland Opera & Vocal Festival). Som solist har Saana framträtt med Helsingborg Symfoniorkester, Mhm Symfoniorkester samtkammarorkester och Norra Karelian Polytechnic Orchestra. Detta blir Saanas fjärde sommar med Skånska Operan.

Clara Bjerhag - Violin 2

Clara är uppvuxen i Hägersten utanför Stockholm och bestämde sig för att spela fiol som treåring. Hon har studerat vid Lilla Akademien i Stockholm och Musikhögskolan i Malmö, där hon just har avslutat sin masterutbildning. I maj framförde hon Prokofievs första violin- konsert i Malmö och Lübeck med Musikhögskolans symfoniorkester efter vunnen provspelning. Clara spelar gärna både orkester och kammarmusik, och utforskar med glädje olika genrer och banbrytande projekt.

Motto: Det är inte hela världen!

Sebastian Flögel - Viola

Sebastian Flögel tog sin masterexamen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och och jobbar han främst som frilansande musiker. Han har spelat med Skånska operan vid tidigare tillfällen och medverkat i uppsättningen av "Fantomen på Operan" på teatern i Kristianstad. Utöver det vikariera han vid Malmö Symfoniorkester och Norrlandsoperan, samt medverkat i kammarensembler på festivaler, kyrkokonserter samt jazzkonserter.

Motto: If you get tired, learn to rest, not to quit.

/Users/johannaaxerup/Library/Containers/com.apple.mail/Data/Library/Mail Downloads/2ACA668A-1D06-46DF-9513-74FDBFF48DAB/JPEG-Bild.jpeg

Henning Fredriksson - Cello

Carl Henning Fredriksson från Gotland är klassisk cellist utbildad vid Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Carl Nielsen Academy of Music (Odense) samt Musikhögskolan i Malmö. Carl Henning har varit solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och Gotlands Sinfonietta samt spelar återkommande med orkestrar såsom Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Musica Vitae, Odense Symfoniorkester, Wermland operas orkester, Malmö Operaorkester och Webern Sinfonieorchester. Carl Henning är även en flitig kammarmusiker med konserter vid kammarmusikföreningar och festivaler i Sverige och runt om i Europa med musiker såsom Ingrid Tobiasson, Anders Kilström, John Ehde, Elisabeth Zeuthen Schneider, Duo Cassiopeia, Vindla String Quartet och Gotlands Blåsarkvintett.

Motto: Övning ger färdighet.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå