Följ oss          |    Nyhetsbrev

Operaquiz

Skånska Operan presenterar en högkvalitativ, kul och annorlunda operakväll helt i linje med vår verksamhet och grundidé om opera till folket. Det blir kända och okända pärlor från operans värld och man behöver inte vara operakunnig för att klara frågorna i quizet. Medverkar gör de sångare och musiker som varit kontrakterade för Trollflöjten (som nu flyttas till sommaren 2022). Detta är en möjlighet för alla medverkande sångare, musiker och arrangörer att nå ut till en stor och sugen operapublik under en härlig kväll.

Medverkande på de olika spelplatserna:
Bäckaskog Slott & Krapperups Musikhall
Sångare: Joel Forsström, Julia Ojansivu, Julia Andersson & Helena Magnusson.
Piano/Kapellmästare - Maria Ingemarsson Berg & Albert Van Pham, Violin 1 - Maria Wernberg, Violin 2 - Paul Slawik, Viola - Sebastian Flögel, Cello - Henning Fredriksson, Tvärflöjt - Marianne T Clement
Kalmar Slott
Julia Ojansivu, Helena Magnusson & Sara Norrback Carlsson. Vid flygeln: Maria Ingemarsson Berg
Ystad Teater & Palladium i Malmö
Ella Morin, Viktor Rydén, Mia Bergström, Sara Norrback Carlsson & Christer Arwidson. Piano/Kapellmästare - Albert Van Pham/Maria Ingemarsson Berg, Violin 1 - Maria Wernberg, Violin 2 - Paul Slawik, Viola - Sebastian Flögel, Cello - Henning Fredriksson, Tvärflöjt - Marianne T Clement
Borgeby Slott & Hovdala slott
Ella Morin, Viktor Rydén, Mia Bergström, Sara Norrback Carlsson & Christer Arwidson. Piano/Kapellmästare - Albert Van Pham/Maria Ingemarsson Berg

Regissör: Ola Hörling
Producent: Åsa Jensen

Medverkande

Joel Forsström - Tamino

Joel är en finlandssvensk lyrisk tenor utbildad i Stockholm, vid bland annat Stockholm Operastudio. Efter avslutade studier har han frilansat som sångare och uppträtt på scener såsom Savonlinna Operafestival, Finlands Nationalopera, Folkoperan i Stockholm, Svenska Teatern i Helsingfors, Göteborgsoperan, Kungliga Operan m.fl. Joel är en mångsidig och flitig artist som redan hunnit medverka i över 40 olika produktioner såväl som solist, operakorist och musikalensemble.

Ella Morin -

Ella tog examen från Operahögskolan i Stockholm i juni 2019. Innan dess studerade studerade hon på Musiklinjen vid Härnösands folkhögskola. Hon har gjort roller som Greta i Hans och Greta, Zerlina i Don Giovanni och Ännchen i Friskytten och gjorde under studietiden praktik i Rigoletto på Kungliga Operan. Hon deltog under somrarna 2018 och 2019 i operafestivalen vid Kammeroper Schloss Rheinsberg, senast som Sabina i Cimarosas Gli Orazi e i Curiazi.

Amelie Flink - Nattens Drottning

Amelie är född och uppvuxen i Harlösa men bor för nuvarande i Göteborg där hon studerar masterprogrammet i opera vid Högskolan för scen- och musik, Göteborgs Universitet.
Bland hennes tidigare roller tillhör Lucy i Menottis The Telephone, Mathilda i världspremiären av Riddartornet av Carl Unander-Scharin, Ilia i Mozarts Idomeneo, La Zia i Puccinis Madama Butterfly, Siren i Nystroems Herr Arnes Penningar, Carolina i Cimarosas Il matrimonio segreto och Second Woman i Purcells Dido and Aeneas med sällskap såsom t.ex. Göteborgsoperan, Vadstena-Akademien, Opera på Skäret och Smålandsoperan.
Inom konsertrepertoaren har hon varit verksam som sopransolist i bl.a. Bachs Johannes-Passion och Markus-Passion, Händels Messiah, Mendelssohns A Midsummer Night’s Dream, Mozarts Requiem och Mässa i c-moll med orkestrar såsom Norrköpings Symfoniorkester och Stockholms Bach-sällskap.
Till hösten väntar rollen som Gretel i examensproduktionen av Humperdincks Hänsel und Gretel vid Högskolan för scen- och musik, Göteborgs Universitet.

Mia Bergström -

Mia är en lyrisk mezzosopran från Bålsta. Hon avslutade sina studier i Köpenhamn, på det Kongelige Operaakademiet under våren 2019. Sedan dess har hon sjungit på Den Jyske Opera i Tjajkovskijs Eugene Onegin som lillasystern Olga och Det Kongelige Teater i Köpenhamn i Monteverdis L’Orfeo som Messagiera. Mia ser fram emot att få komma över sundet och göra sin Sverige debut med den Skånska Operan.

Viktor Rydén - Papageno

Viktor är född och uppvuxen i Stockholm. Han är utbildad vid Kungl. Musikhögskolans solistlinje och Stockholm Operastudio, och studerar för tillfället för Angelika Kirchschlager och Sebastian Vittucci vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien. Han är flitigt anlitad i konsertsammanhang och har stått på scener som Drottningholms slottsteater, Folkoperan och Schönbrunns slottsteater. Under kommande säsong gästspelar han på Stadttheater Klagenfurt i Österrike.

Julia Andersson - Dam 2

Julia är en lyrisk mezzosopran från Landskrona, med utbildning från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, Operahögskolan i Stockholm och nyligen utexaminerad från Schweizer Opernstudio vid Hochschule der Künste Bern. Hon har gjort roller som Fröken Julie (Fröken Julie, Hallin) vid Höga Kusten Operafestival, Garcia (Don Quijote, Massenet) på Folkoperan, Thibault (Don Carlos, Verdi) på Bühnen Bern (Schweiz), Frau Glutz (Casanova in der Schweiz) vid Theater Biel Solothurn, Cherubin (Figaros Bröllop, Mozart), Dido (Dido & Aeneas, Purcell) samt Carmen och Mercédès (Carmen, Bizet).

Sara Norrback Carlsson - Dam 3

Sara är en mezzosopran och kulturnörd, som blandar operaproduktioner med teater, musikal och folklustspel. Hon är även skribent för bl a Tidskriften OPERA och jobbar som översättare. Sara tog examen från operautbildningen på Högskolan för scen och musik 2019, och syns i höst i Norma på Folkoperan.

Helena Magnusson - Dam 1

Helena har en konstnärlig masterexamen i klassisk sång från Musikhögskolan i Malmö. Hon har tidigare studerat sång vid Lunnevads folkhögskola och Vadstena folkhögskola. Helena har bland annat sjungit på Malmö Opera, Operaverkstan, Kammaropera Syd och Läckö Slottsopera. Med Skånska Operan har hon gjort roller så som Berta i Barberaren i Sevilla, Frasquita i Carmen och senast rollen som Zerlina i Don Giovanni.

Christer Arwidson - Monostatos

Christer har medverkat i uppsättningar med Skånska Operan, Operafabriken, Underhållningspatrullen, Lilla Operan, Trelleborgsrevyn, Opera i Ystad, Lunds Kammaropera med flera. Han har även stor vana från olika konsertsammanhang och tvekar inte att ta ett gig som trubadur när tillfälle ges.

Maria Ingemarsson Berg - Musikaliskt ansvarig

Maria arbetar som pianist på operaprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Tidigare har hon under många år arbetat som frilanspianist med Göteborg som bas, och då bland annat på GöteborgsOperan, Högskolan för scen och musik, Läckö slottsopera, SmålandsOperan och med MusikTeaterVerket. Sedan några är tillbaka är hon musikaliskt ansvarig på Skånska Operan. Den samtida musiken har också varit viktig och under 10 år var Maria en av medlemmarna i ensemblen Göteborgs Kammarsolister.

Maria Wernberg - Violin 1

Maria är Riksspelman och utbildad klassisk violinist med masterexamen från Royal Northern College of Music i Manchester och kandidatexamen från Birmingham Conservatoire. Hon har bl.a. varit solist med Örnsköldsviks Musiksällskap och Gotlands Sinfonietta samt deltagit i the Virtuoso Violin Festival i Stratford-upon-Avon, Cheltenham Music Festival, Young Musicians Symphony Orchestra, Festspelen i Piteå och Vadstena-Akademien. Maria frilansar som violinist och spelar i Gotlands Kammarsolister och har en duo tillsammans med pianisten Gisela Herb.

Sebastian Flögel - Viola

Sebastian Flögel tog sin masterexamen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och och jobbar han främst som frilansande musiker. Han har spelat med Skånska operan vid tidigare tillfällen och medverkat i uppsättningen av "Fantomen på Operan" på teatern i Kristianstad. Utöver det vikariera han vid Malmö Symfoniorkester och Norrlandsoperan, samt medverkat i kammarensembler på festivaler, kyrkokonserter samt jazzkonserter.

Motto: If you get tired, learn to rest, not to quit.

Henning Fredriksson - Cello

Carl Henning är klassisk cellist utbildad i Wien, Malmö och Odense. Han har varit solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och Gotlands Sinfonietta, samt spelar återkommande med orkestrar såsom Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Sønderjyllands symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Musica Vitae, Wermland operas orkester, Skånska Operan och Malmö Operaorkester. Carl Henning är även en flitig kammarmusiker med konserter vid kammarmusikföreningar och festivaler i Sverige och runt om i Europa. Under våren 2023 har Carl Henning medverkat i Fantomen på Operan i Kristianstad, givit konsert vid Art Song Aarhus och kan under kommande säsong bl.a. upplevas vid Örnsköldsviks musiksällskap och Music for Kilkenny.

Paul Slawik - Violin 2

Paul är utbildad på Musikhögskolan i Malmö där han studerade violin för Wieslawa Szymczynska, Jennifer Wolf, samt viola för Henrik Frendin. Därefter studier på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus och Royal College of Music i London. Han är numera verksam som frilansmusiker och violinlärare i Skåneregionen. Har även varit verksam på Folkoperan i Stockholm, Västerås Sinfonietta och Nordiska Kammarorkestern.

Marianne T. Clement - Tvärflöjt

Marianne T. Clement är utbildad vid Conservatoire de Boulogne-Billancourt i Paris samt Musikhögskolan i Malmö och debuterade 2022 från solistklassen vid Det Jyske Musikkonservatorium som solist i Carl Nielsens Flöjtkonsert. Marianne har vikarierat och haft kontrakt i orkestrar såsom Aarhus Symfoniorkester, Sønderjyllands Symfoniorkester, Jönköping Sinfonietta och Malmö Symfoniorkester och var 2021 och 2022 en del av juryn i danska musiktävlingen Unge Spiller Klassisk. Marianne mottog i 2022 Eigil och Aenchenn Harbys Legat till unge kunstnare på väg mot en lovande karriär. Hon har tidigare medverkat i Skånska Operans uppsättningar av Trollflöjten och Björnen.

Åsa Jensen - Operadirektör & Producent

Åsa är utbildad i företagsekonomi, drama-teater-film, medie- och kommunikationsvetenskap, teatervetenskap, kulturadministration och scenkonstproduktion vid Lunds Universitet, Malmö Högskola och Stockholms konstnärliga högskola. Tillsammans med Ola Hörling driver hon Skånska Operan. Hon har även jobbat på bl a Expressteatern, Kulturhuset Barbacka och som kulturutvecklare i Ystads kommun. Drev tidigare UnderhållningsPatrullen tillsammans med Ola. Återfinns nu även som projektledare på Visit Lund.

Ola Hörling - Operadirektör & Regissör

Med musikalartistutbildning från Balettakademin i Göteborg har Ola utforskat det mesta inom musik och musikal. Han har uppträtt på Nöjesteatern, Galateatern och Fredriksdalsteatern, dansat i Eurovision Song Contest, regisserat och koreograferat operor, musikaler, dansföreställningar, barnteater, fars och revy de senaste 28 åren, skrivit en opera och sex musikaler och översatt flera verk. Driver UnderhållningsPatrullen och Skånska Operan.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå